Dit is hoeveel de gemiddelde Nederlander verdient in 2023

Het bespreken van je salaris met anderen is wellicht geen alledaags onderwerp. Het is niet gebruikelijk om te weten hoeveel iedereen in je omgeving elke maand op zijn of haar rekening gestort krijgt. Toch is er een manier om te achterhalen wat het meest voorkomende inkomen in Nederland is: het modaal salaris.

- Advertentie -

Betekenis van het Modaal Salaris
Het is belangrijk om de definitie van het modaal salaris goed te begrijpen. Het modaal salaris vertegenwoordigt het meest voorkomende inkomen in Nederland, oftewel het salaris dat door de meerderheid van de Nederlanders wordt verdiend. “Modaal” is afgeleid van “modus,” een term die je wellicht kent uit de statistiek. Het verwijst naar de klasse met de hoogste frequentie binnen een frequentieverdeling. Daarom staat het modaal salaris bekend als het meest voorkomende inkomen, en het wordt ook wel het “modaal inkomen” genoemd.

Niet het Gemiddelde Inkomen
Het modaal salaris is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen in Nederland. Het gemiddelde inkomen wordt berekend door alle lonen in Nederland op te tellen en dat totaal vervolgens te delen door het aantal personen. Deze berekening is minder representatief dan het modaal salaris, omdat het gemiddelde inkomen sterk wordt beïnvloed door extremen, zoals extreem hoge of extreem lage inkomens

Lees verder op de volgende pagina!

- Advertentie -
- Advertentie -
play-sharp-fill